Pszichoszociális kockázatértékelés

Pszichoszociális kockázatok

Pszichoszociális kockázatoknak nevezzük azokat a kihívásokat, amelyek a munkahelyén érik a munkavállalókat. Ezek a kockázatok a nem megfelelő munkaszervezésből, -tervezésből és irányításból és az elégtelen munkahelyi szociális közegből fakadnak.

Milyen munkakörülményekből fakadnak?

Túlterheltség, nem hatékony kommunikáció, tisztázatlan feladatkörök, ellentmondó elvárások, munkahelyi bizonytalanság, támogatás hiánya, a munkavállalónak nincs befolyása a munkavégzés módjára, zaklatás (szexuális, pszichológiai, fizikai)

Mik a következményeik?

Személyekre
A pszichoszociális kockázatoknak negatív pszichológiai, szociális és fizikai vonzatai lehetnek. Ilyen következmény például a stressz, a depresszió vagy a kiégés. A tartósan kockázat alatt álló kollégáknál a mentális problémákon túl megjelenhetnek komoly fizikai problémák is, például szív és érrendszeri betegségek.

Szervezetre
A vállalkozásokra, vagy az azon belüli egyes csoportokra is kihatással vannak a pszichoszociális kockázatok. Negatív hatások lehet például a gyenge üzleti eredmény és teljesítmény, a sűrű hiányzás, a több baleset és sérülés okozása, a gyakori betegszabadság, fluktuáció, alacsony munkahelyi elégedettség.

Mit lehet/kell tenni ellene?

Az EU több országához hasonlóan, törvényi előírások vonatkoznak a munkahelyi pszichoszociális kockázatok felmérésére, megelőzésére és kezelésére Magyarországon is. Magyarországon a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII törvény 2008 január 1-jei módosítása emelte a törvényi szabályozás szintjére a munkahelyi stresszt, kiemelve, hogy a munkáltató kötelessége a pszichoszociális kockázatok felmérése és csökkentése.

Felmérés

A pszichoszociális kockázatok felmérését pszichológiai tesztek, kérdőívek segítségével végezzük, amelyek megfelelnek a törvényi szabályozásban előírtaknak. Egy előzetes kérdőívvel megismerjük a szervezetet, majd a válaszokból egy konkrétan a szervezetre szabott teszttel mérjük fel a pszichoszociális kockázatokat. Igény esetén lehet mérni a teljes szervezet mellett akár telephelyeket,  divíziókat, munkacsoportokat, vagy akár egyéneket is.

Kezelés, megelőzés

A felmérésből kimutatott problémák kezelésére szakértőink megoldási javaslatokat, akciótervet állítanak össze. (pl.: képzés, stressz-kezelés, tréning…) A kezelés után figyelemmel kísérjük az eredményeket, tanácsadást adunk a továbbiakra, valamint lehetőség van folyamatos együttműködésre is, hogy cégének motorja, a humán erőforrás is folyamatosan fejlesztve legyen.

A szolgáltatásunk pontos menete ITT olvasható.

Lépjünk kapcsolatba és kérjen tőlünk ajánlatot!

Pszichoszociális_kockázatértékelés