Dohányzásról való leszokást támogató program

A dohányzásról való leszokást támogató csoportos tanácsadás egy bizonyítottan hatékony leszokás támogatási módszer, amely viselkedésterápiás elemekre épít. Középpontjában a dohányzás, mint komplex függőség áll, amely nem pusztán testi/élettani okok miatt alakul ki, hanem a különböző helyzetek, és meghatározott érzelmek kapcsán, mint pl. idegesség, öröm, unalom.

A program fő elemei:

  • Motiváció feltárása, azonosítása
  • A leszokás céldátumának kijelölése
  • A leszokás utáni támogatás, utánkövetés

Csoportos tanácsadás:

Az első, „nulladik” alkalom az egyéni motiváció felmérése, majd ezt követően 2-2-2 alkalomban edukáció, a függőség hatásának és tüneteinek bemutatása, a leszokásra való felkészítés, a döntés, majd a döntésben való támogatás. Az egyes csoportalkalmak 90-100 percesek, és heti rendszerességgel valósulnak meg. A csoportos forma előnye, hogy a társas támogatás segítheti a leszokást, a csoport tagjai egymást is támogatják a tanácsadói támogatás mellett. Kettős vezetés mellett a programban résztvevők létszáma emelhető 15 főig.

Egyéni interjú, nulladik alkalom:

Az egyéni motivációs interjú, mely körülbelül 30 percet vesz igénybe, a személyes motiváltság felmérése mellett, annak vizsgálata, hogy az adott személy alkalmas-e a csoportos működésre, beilleszthető-e egy csoportba.

A program várható eredménye: 20%-ot meghaladó leszokási arány. A szakirodalom alapján a függőségben szenvedő személyek 1%-a tud támogatás nélkül leszokni. A 6+1 alkalmas folyamat révén az átmenetileg leszokó személyek aránya meghaladja a 40%-ot, a tartósan leszokó személyek aránya a 20%-ot.